Sastanak projektnih partnera i Upravnog odbora projekta ''Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi''


Sastanak projektnih partnera i Upravnog odbora projekta ''Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi''

Dana 12. novembra 2015. godine u hotelu Radon Plaza u Sarajevu, održan je sastanak predstavnika svih 9 partnerskih vodovodnih preduzeća i pripadajućih asocijacija iz tri zemlje uključene u projekat ''Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi''.

Cilj je bio upoznati projektne partnere sa realizacijom projekta, odnosno završenim, trenutnim i planiranim aktivnostima. TakoÄ‘er je predstavljen prijedlog projektnog zadatka za nabavku opreme za detekciju curenja i mjerenja u vodovodnim sistemima, koja se planiraju provoditi u pilot vodovodnim preduzećima u nastavku projekta.

Kako bi se partnerima ukazao značaj od implementacije projekata smanjenja neprihodovane vode, tokom sastanka predstavljeno je nekoliko studija slučaja i dobre prakse iz regije. Predstavnici vodovodnog preduzeća iz Gračanice, kroz svoju prezentaciju, istakli su značaj kontinuiranog napora u smanjenju neprihodovane vode, na čemu njihovo preduzeće radi već desetak godina. Nekoliko različitih scenarija i tehnika za smanjenje gubitaka u vodovodnim sistemima, predstavio je regionalni stručnjak za smanjenje gubitaka, g. Bojan Ristovski, na primjeru Skopskog vodovoda, koji je govorio o upravljanju pritiscima, aktivnoj kontroli curenja i pumpama promjenjive brzine.

Predstavnici područne jedinice Lipjan, koja je u sastavu regionalnog vodovoda Priština, a koji participiraju u ovom projektu, predstavili su do sad provedena mjerenja i analize u pilot mjernoj zoni (DMA) u općini Lipjan.

Nakon završenog sastanaka, isti dan, održan je i treći sastanak Upravnog odbora projekta, na kojem su dogovorene procedure nabavke opreme, te okvirni datumi održavanja tri nacionalne i jedne regionalne konferencije na kojima bi se predstavili rezultati i projektna postignuća.
Implementatori

Zemlje učesnice


  • Bosna i Hercegovina

  • Makedonija

  • Kosovo

Pretraga

Najave događaja

Dokumenti