Završetak obuka vodovodnih preduzeća kroz projekat „Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi“


Završetak obuka vodovodnih preduzeća kroz projekat „Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi“

Predstavnici Udruženja „Aquasan mreža u BiH“ su završili obuke o korištenju opreme i savremenih metodologija za smanjenje gubitaka u vodovodnim sistemima. Obuke su bile namijenjene predstavnicima javnih vodovodnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije, a održane su tokom mjeseca februara 2016. godine.

Obuke o korištenju opreme i savremenih metodologija za smanjenje gubitaka u vodovodnim sistemima su dio aktivnosti koje se provode u okviru projekta „Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi“ kojeg implementiraju Udruženje „Aquasan mreža u BiH“ i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga. Projekat se financira od strane Njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Vlade Švicarske, ukupne vrijednosti 450.000 EUR.

Prva obuka je održana u Velikoj Kladuši, Bosna i Hercegovina, u periodu od 2. do 5. februara 2016. godine. Obuci su prisustvovali predstavnici vodovodnih preduzeća iz Istočnog Sarajeva, Goražda i Velike Kladuše. Druga obuka je održana u Lipjanu, Kosovo, u periodu od 9. do 12. februara 2016. godine, a učesnici su bili predstavnici vodovodnih preduzeća iz Lipjana, Drenasa i Podujeva. Posljednja obuka je održana u Kočanima, Makedonija, u periodu od 15. do 19. februara 2016. godine gdje su učešće uzeli predstavnici vodovodnih preduzeća iz Kočana, Gevgelije i Vinice. Udruženje „Aquasan mreža u BiH“ je angažovala predstavnika firme ''SETEC Engineering'' iz Austrije kao međunarodnog stručnjaka za provođenje obuke.

Vodovodna preduzeća iz Velike Kladuše, Lipjana i Kočana su odabrana i kao pilot preduzeća kojima će biti donirana oprema za detekciju i otklanjanje gubitaka u vodovodnim sistemima u vrijednosti od 35.000 EUR. Isporuka opreme se očekuje početkom marta, a zahvaljujući obuci tehničkog osoblja i opremi, ova preduzeća će moći krenuti u proces rješavanja problema gubitaka u vodovodnim sistema. 
Implementatori

Zemlje učesnice


  • Bosna i Hercegovina

  • Makedonija

  • Kosovo

Pretraga

Najave događaja

Dokumenti