Projekat ''Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi'' - obuka za donosioce odluka


Projekat ''Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi'' - obuka za donosioce odluka

Dana 7. augusta 2015. godine u hotelu Sandwirth u Klagenfurtu, Austrija, održana je jednodnevna obuka za donosioce odluka u sklopu projekta ''Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi''.

U obuci je učestvovalo 28 učesnika iz tri partnerske države: Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo. Među njima su bili predstavnici općina, općinski načelnici, direktori i viši menadžment vodovodnih preduzeća, predstavnici udruženja vodovodnih preduzeća, predstavnici udruženja općina i gradova, te regionalni i međunarodni stručnjaci za oblast neprihodovane vode. 

Učesnicima je predstavljen projekat, koji se ponajviše tiče njih – donosioca odluka, čije kapacitete je potrebno jačati i kod kojih je potrebno podići svijest o potrebi pružanja podrške ovakvim projektima kako bi se povećala efikasnost poslovanja vodovodnih preduzeća, ostvarile značajne financijske uštede i pružile bolje usluge građanima. Imali su priliku čuti više informacija o Otvorenom regionalnom fondu za modernizaciju općinskih usluga u Jugoistočnoj Europi, iz kojeg su osigurana sredstva za implementaciju projekta, a kojeg zajednički podržavaju Njemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Vlada Švicarske (kroz Švicarku agenciju za razvoj i saradnju – SDC).

Da bi stvorili što bolju sliku o značaju provođenja aktivnosti na smanjenju gubitaka u vodovodnim sistemima, učesnicima je, od strane međunarodnih stručnjaka austrijske firme ''SETEC Engineering'' GmbH, predstavljena osnovna terminologija i standardne metodologije za smanjenje gubitaka u vodovodnim sistemima, te koristi koje se na taj način ostvaruju u poslovanju vodovodnog preduzeća.

G. Roland Liemberger, međunarodni stručnjak za neprihodovanu vodu, sa preko 25 godina iskustva u radu na međunarodnim projektima koji se bave smanjenjem neprihodovane vode i gubitaka u vodovodnim sistemima, kao gost govornik podijelio je svoje iskustvo sa prisutnima, naglašavajući značaj i ulogu donosioca odluka za uspješnu implementaciju ovakvih projekata.

Donosiocima odluka predstavljeni su rezultati istraživanja u 9 partnerskih vodovodnih preduzeća, koje su proveli regionalni stručnjaci. Učesnici, posebno načelnici općina i direktori vodovodnih preduzeća, su podržali napore ostvarene kroz projekat i prethodne obuke za tehničko osoblje vodovodnih preduzeća.

Prezentacije se nalaze na sljedećim linkovima:

http://www.nrwsee.com/files/media/pdf/56cd9fe1adfc38.93410847_PUCs3-00-NRW in SEE - BOS.pdf

http://www.nrwsee.com/files/media/pdf/56cd9ff9f19e08.72896844_PUCs3-02-WaterLosses - BOS.pdf

http://www.nrwsee.com/files/media/pdf/56cda00daf30e3.66993626_PUCs3-03-WB-PI - BOS.pdf

http://www.nrwsee.com/files/media/pdf/56cda022254382.12875542_PUCs3-04-LDteams - BOS.pdf
Implementatori

Zemlje učesnice


  • Bosna i Hercegovina

  • Makedonija

  • Kosovo

Pretraga

Najave događaja

Dokumenti