Preduzeće JKP Vodovod i kanalizacija Velika Kladuša dobilo vrijednu opremu za smanjenje gubitaka vode


Preduzeće JKP Vodovod i kanalizacija Velika Kladuša dobilo vrijednu opremu za smanjenje gubitaka vode

Preduzeće JKP Vodovod i kanalizacija iz Velike Kladuše dobilo je vrijednu opremu za otkrivanje i mjerenje gubitaka vode u vodovodnom sistemu. Opremu u vrijednosti od 35.000,00 KM preduzeće je dobilo u sklopu projekta Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi. Zvanična primopredaja je izvršena 4. marta 2016. godine.

Domaćini primopredaje bili su općinski načelnik, g. Edin Behrić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija, g. Edin Kekić, a prisustvovali su joj menadžer fonda GIZ ORF MMS, g. Christophe di Marco, pod-menadžer fonda GIZ ORF MMS, g. Georgi Hristov, te predstavnici Udruženja Aquasan mreža u BiH, g. Sandi Zulić, predsjednik Udruženja i gđa. Vesna Musić, menadžer projekta Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoi Europi, koji su implementatori projekta. Primopredaji je prisustvovovao i regionalni ekspert za neprihodovanu vodu, g. Sead Badnjević.

Donirana oprema pomoći će velikokladuškom preduzeću u procesu smanjenja gubitaka vode u vodovodnom sistemu, a čiji procent se danas kreće oko 50%. Prema riječima g. Kekića, procjenjuje se da će u naredne tri do četiri godine ovaj potpotak biti smanjenjen na 40%. Zahvaljući doniranoj opremi JKP Vodovod i kanalizacija će na godišnjem nivou uštedjeti oko 150 do 300 hiljada KM, što je zaista vrijedan iznos.  

Pored donirane opreme JKP Vodovod i kanalizacija Velika Kladuša je u okviru implementacije projekta Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi radilo i na uspostavljanju i formiranju registra infrastrukturnih sredstava vodovodne mreže bazirane na geografskom informacijskom sistemu (GIS). U proteklom periodu realizovano je niz aktivnosti na jačanju kapaciteta uključenih aktera, a u svrhu povećanja efikasnosti poslovanja vodovodnih preduzeća, te ostvarenja značajnih financijskih ušteda i pružanja boljih usluga građanima.
Implementatori

Zemlje učesnice


  • Bosna i Hercegovina

  • Makedonija

  • Kosovo

Pretraga

Najave događaja

Dokumenti