Predstavnici tri vodovodna preduzeća obučena kroz projekat „Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi“


Predstavnici tri vodovodna preduzeća obučena kroz projekat „Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi“

Predstavnici Udruženja „Aquasan mreža u BiH“ organizirali su obuku o korištenju opreme i savremenih metodologija za smanjenje gubitaka u vodovodnim sistemima. Obuka je bila namjenjena predstavnicima tri javna vodovodna preduzeća iz Bosne i Hercegovine i održavala se u periodu od 2. do 5. februara 2016. godine u Velikoj Kladuši.

Ova obuka je samo dio aktivnosti koje se provode u okviru projekta „Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi“ kojeg implementiraju Udruženje „Aquasan mreža u BiH“ i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga. Projekat se financira od strane Njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Vlade Švicarske, ukupne vrijednosti 450.000 EUR.

Obuci su prisustvovali predstavnici slijedećih vodovodnih preduzeća: KP „Vodovod i kanalizacija“ iz Istočnog Sarajeva, JKP „6. mart'' iz Goražda i JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Velike Kladuše, izabrana od ukupno 14 preduzeća koja su aplicirala za projekat. Od tri preduzeća, JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Velike Kladuše odabrano je kao pilot preduzeće kojem će biti donirana oprema za detekciju i otklanjanje gubitaka u vodovodnim sistemima u vrijednosti od 35.000 EUR.

Isporuka opreme preduzeću iz Velike Kladuše očekuje se početkom marta, a zahvaljujući obuci tehničkog osoblja i opremi ovo preduzeće će moći krenuti u proces rješavanja problema gubitaka u vodovodnim sistema. Sadašnje stanje gubitaka u vodovodnim sistemima Velike Kladuše iznosi 54%.

Udruženje „Aquasan mreža u BiH“ je angažovala predstavnika firme ''SETEC Engineering'' iz Austrije, kao međunarodnog stručnjaka za provođenje obuke. Predstavnik ove firme, g. Dietmar Juch, istaknuo je problem gubitaka u vodovodnim sistemima s kojim se suočava mnogo vodovodnih preduzeća, a koji uzrokuje velike financijske gubitke. G. Juch također ističe kako se ovaj problem može riješiti adekvatnom obukom tehničkog osoblja, te korištenjem odgovarajuće opreme i uvođenjem određenih upravljačkih mjera.
Implementatori

Zemlje učesnice


  • Bosna i Hercegovina

  • Makedonija

  • Kosovo

Pretraga

Najave događaja

Dokumenti