Održana obuka trenera za smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi


Održana obuka trenera za smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi

Dana 26. i 27. aprila 2016. godine održana je obuka trenera za smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi u hotelu Holiday Inn u Skoplju u okviru projekta ''Smanjenje neprihodovane vode u JIE'' čiji je cilj jačanje upravljačkih kapaciteta za smanjenje neprihodovane vode u JIE. Obuku trenera su organizirali implementatori projekta Udruženje ''Aquasan mreža u BiH'' i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Na obuci trenera učestvovali su predstavnici pilot vodovodna preduzeća iz Velike Kladuše, BiH (JKP ''Vodovod i kanalizacija''), Lipjana, Kosovo (K.U.R. ''Prishtina'') i Kochana, Makedonija (KJP ''Vodovod'') te predstavnici partnerskih preduzeća KP Vodovod i kanalizacija, Istočno Sarajevo (BiH), JKP 6. mart, Goražde (BiH),  K.U.R. Prishtina, Drenas i Podujevo (Kosovo), JP ''Solidarnost'', Vinica (Makedonija) i JPKD ''Komunalec'', Gevgelija (Makedonija). Pored toga, obuci su prisustvovali i regionalni eksperti, koji su angažovani u okviru projekta. Obuku je držao predstavnik firme SETEC Engineering iz Austrije.

Opći cilj obuke bio je unaprijediti trenutni status upravljanja smanjenjem neprihodovane vode u vodovodnih sistemima u JIE kroz promociju novih pristupa i metodologija koje će koristiti treneri.

Obuka trenera je proširila i produbila znanje, te unaprijedila vještine i sposobnosti učesnika obuke u vezi sa najnovijim trendovima upravljanja smanjenjem neprihodovane vode sa ciljem izgradnje regionalnih kapaciteta. Uspostavljena je mreža trenera ''pool of trainers'' za upravljanje smanjenjem neprihodovane vode na nivoi JIE te doprinijelo se efektivnom sektorskom umrežavanju i zajednici znanja, koja fasilitira dobre prakse, razvoj sektora vodnih usluga sa ciljem pronalaženja odgovarajućih rješenja.

 

 

 

 

 
Implementatori

Zemlje učesnice


  • Bosna i Hercegovina

  • Makedonija

  • Kosovo

Pretraga

Najave događaja

Dokumenti