2. obuka za tehničko osoblje vodovodnih preduzeća


2. obuka za tehničko osoblje vodovodnih preduzeća

U periodu od 4. do 6. augusta 2015. godine u hotelu Sandwirth u Klagenfurtu, održana je druga trodnevna obuka za tehničko osoblje partnerskih vodovodnih preduzeća koja učestvuju u projektu ''Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi'', a kojeg implementiraju Njemačko društvo za ekonomsku saradnju i razvoj (GIZ) i ''Aquasan mreža u BiH'', putem Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga u Jugoistočnoj Europi.

U obuci je ukupno učestvovalo 28 učesnika, od kojih je većina učesnika prošla i prvu obuku tokom juna u Skoplju. Fokus druge obuke bio je na vodovodnim preduzećima i predstavljanju aktivnosti koje je njihovo tehničko osoblje poduzelo nakon prve obuke. Pored vlastitog predstavljanja stanja u vodovodnom preduzeću od strane tehničkih timova, regionalni stručnjaci iz firme ''Aquasave'' Ltd., Skopje i ''Arcoing'' Ltd., Sarajevo predstavili su rezultate komparativne analize stanja u svih 9 vodovodnih preduzeća, a do kojih se došlo na osnovu podataka prikupljenih putem upitnika u periodu između dva treninga.

Tim međunarodnih stručnjaka iz austrijske firme ''SETEC Engineering'' GmbH (SETEC) iz Klagenfurta, koji su provodili teoretski dio obuke, predstavio je korake za izradu Akcionog plana za smanjenje neprihodovane vode s osvrtom na probleme koje predstavnici vodovodnih preduzeća mogu imati tokom izrade takvog dokumenta, a na osnovu regionalnih iskustava u Jugoistočnoj Europi, ponajviše u Srbiji. Također su prezentirane određene teme za koje su učesnici pokazali povećan interes nakon prvog treninga.

Učesnici su kroz 2-satnu radionicu imali priliku da iznesu svoje probleme i predlože rješenja za neke od tih problema, na osnovu iskustava svojih kolega. Na ovaj način ostvarena je horizontalna razmjena znanja i iskustava između predstavnika vodovodnih preduzeća na različitim nivoima razvoja, organizacije, tehničkih i drugih dostignuća.

Na kraju drugog dana obuke g. Josef Just je prezentirao najvažnije informacije o vodovodnom preduzeću u Klagenfurtu i predstavio hidraulički model vodovodnog sistema, što je bio uvod u terenski obilazak vodovodnog sistema tokom idućeg dana. Tokom posjete učesnici su imali priliku da razmjene iskustva sa kolegama iz klagenfurtskog vodovodnog preduzeća te sa kolegama iz firme ''SETEC''.

Zaposlenici vodovodnog preduzeća su prezentirali Službu za telemetriju i monitoring vodovodnog sistema, mjerne uređaje koji se koriste u njihovom sistemu, te tehničke aspekte rezervoara i pumpnih postrojenja kojim se vrši snabdijevanje vodom grada Klagenfurta.

Učesnici obuke su posjetili i firmu ''SETEC'', gdje im je prezentirana oprema za detekciju i otklanjanje gubitaka. Učesnici su pokazali veliko interesovanje, obzirom da slična oprema treba da bude obezbijeđena i kroz ovaj projekat za pilot preduzeća. Slijedeća obuka je praktična obuka na nabavljenoj opremi.

Prezentacije sa nalaze na sljedećim linkovima:

http://www.nrwsee.com/files/media/pdf/56cd9b32a3b102.50753878_Homework B&H - BOS.pdf

http://www.nrwsee.com/files/media/pdf/56cd9ca132e379.87889582_Homework MK and Kosovo - BOS.pdf

http://www.nrwsee.com/files/media/pdf/56cd9cbee3ea92.56503742_PUC2-01-WWKlagenfurt - BOS.pdf

http://www.nrwsee.com/files/media/pdf/56cd9cd98c2af7.04587128_PUC2-02-NRWactionplan - BOS.pdf
Implementatori

Zemlje učesnice


  • Bosna i Hercegovina

  • Makedonija

  • Kosovo

Pretraga

Najave događaja

Dokumenti